Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι αγρότες και τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης για να μπορέσουν να επιβιώσουν στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες και να λειτουργήσουν σε ένα πιο ευέλικτο περιβάλλον, τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση που είχαν την περασμένη Παρασκευή, το Δ.Σ  της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ) και η ηγεσία του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ο πρόεδρος της ΠΕΝΑ Θεόδωρος Βασιλόπουλος ζήτησε να μάθει από τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Καρασμάνη τις εξελίξεις που υπάρχουν σχετικά με τη νέα  Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και τη διαπραγμάτευση για τα δικαιώματα των νέων αγροτών, καθώς φαίνεται να συνεχίζεται μια αδικία 15 ετών, με ανομοιομορφίες βάσει της επιλογής της ασφάλειας απώλειας μόνο μέχρι 30% επί των ιστορικών δικαιωμάτων.  Ο υπουργός διαβεβαίωσε πως πρώτη προτεραιότητα στις διαρθρωτικές παρεμβάσεις γα τη νέα ΚΑΠ αποτελεί η στήριξη των νέων αγροτών για να υπάρχει συνέχεια μέσα από την ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού της γεωργίας.  Προς την κατεύθυνση αυτή από την 1η Ιανουαρίου 2015  ενεργοποιείται η προαιρετική δυνατότητα των κοινοτικών διατάξεων, για τους νέους αγρότες, ηλικίας μέχρι 40 ετών, για αύξηση, της αξίας των ατομικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης των νέων αγροτών, μέχρι το ανώτατο ύψος του δικαιώματος κάθε Περιφέρειας.
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παρόντων του  αναπληρωτή υπουργού Π. Κουκουλόπουλου και των γενικών γραμματέων Δ. Μελά και Μ. Κορασίδη συμμετείχαν o αντιπρόεδρος της ΠΕΝΑ Ν. Παυλονάσιος, ο αναπληρωτής γραμματέας Π. Αλεξανδρόπουλος,  ο εκπρόσωπος της ΕΝΑ Τρικάλων Χ. Λαγόπουλος, ο αντιπρόεδρος της ΕΝΑ Ηλείας Ηλ. Νικολόπουλος, και ο ταμίας της ΕΝΑ Λακωνίας Γ. Μανίκης.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε και στο θέμα της χρηματοδότησης των δράσεων της ΠΕΝΑ και των κατά τόπους Ενώσεων Νέων Αγροτών. Όπως τόνισε ο κ. Βασιλόπουλος, οι περιορισμένες δυνατότητες των ατομικών συνδρομών και η γενικότερη έλλειψη ρευστότητας δημιουργούν -συχνά- απαγορευτικές συνθήκες για την συνεπή παρακολούθηση των εξελίξεων, προϋπόθεση κρίσιμη για την βιωσιμότητα των νέων αλλά και ταυτόσημη με τη δυναμική και τον ρόλο τους στον πρωτογενή τομέα. Η δυνατότητα κρατικής χρηματοδότησης των δράσεων της οργάνωσης θα δώσει νέα ώθηση στην ίδια την αγροτική δραστηριότητα των νέων με τα οφέλη που αυτή συνεπάγεται συνολικά για την αγροτική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες.
Από την πλευρά του υπουργείου εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα στις τοπικές ενώσεις των νέων αγροτών να εκδίδουν βεβαιώσεις για διάφορα προγράμματα νέων αγροτών και δράσεις προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα στα ταμεία τους. Παράλληλα  θα χρηματοδοτηθούν και συγκεκριμένες δράσεις της ΠΕΝΑ, καθώς και ημερίδες.
Για το θέμα της μηδενικής φορολογίας κατά την πρώτη πενταετία προσαρμογής των νέων στο αγροτικό επάγγελμα και τη  μείωση κατά 50% των εισφορών προς ΟΓΑ και ΕΛΓΑ, τονίσθηκε ότι είναι ένα θέμα αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών και πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξει ανοικτή συζήτηση με τους νέους αγρότες για τα θέματα φορολογίας. Πάντως σε ότι αφορά τον ΟΓΑ και τον ΕΛΓΑ θα υπάρξει νέο ραντεβού με το υπουργείο.
Το προεδρείο της ΠΕΝΑ ζήτησε επίσης να ενημερωθεί για τα βοσκοτόπια, αλλά και γα το θέμα που έχει ανακύψει με την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης. Η ηγεσία του υπουργείου κατέστησε σαφές ότι το επόμενο διάστημα θα συσταθεί επιτροπή, η οποία θα καταγράψει τα προβλήματα της εξισωτικής και της επιλεξιμότητας για τα βοσκοτόπια ανά νομό και στη συνέχεια θα εισηγηθεί προς τη διεύθυνση δασών μια σειρά από διορθώσεις για τις επίμαχες εκτάσεις.
Ένα άλλο σημαντικό θέμα που τέθηκε στη συνάντηση ήταν η χρηματοδότηση για την ετήσια συνδρομή της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών στο  Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Νέων Αγροτών ( C.E.J.A.) στο οποίο έχει εγγραφεί το 2014. Όπως ειπώθηκε, στις 15 Δεκέμβρη μαζί με την ηγεσία του υπουργείου εξετάζεται το ενδεχόμενο να παρευρεθούν από κοινού στο  Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρώπης, το ΔΣ της ΠΕΝΑ αλλά και εκπρόσωποι από κάθε Ένωση Νέων Αγροτών που είναι εγγεγραμμένοι στο συνδικαλιστικό Όργανο. Με την κίνηση αυτή επιτυγχάνεται η ενίσχυση του ευρωπαϊκού προφίλ της ΠΕΝΑ, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες δράσεις προς την κατεύθυνση αυτή.
Μείζον θέμα θεωρείται για την ΠΕΝΑ και η άρση των εμποδίων για την πρόσβαση των νέων αγροτών στο Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας και για το λόγο αυτό ζητήθηκε η παρέμβαση του υπουργείου. Παρά το γεγονός ότι το Ταμείο έχει θεσπιστεί ως εργαλείο για την στήριξη των νέων αγροτών προκειμένου να ξεκινήσουν τη δραστηριότητά τους, εντούτοις η Τράπεζα Πειραιώς στρέφει την πλάτη προς αυτούς μπλοκάροντας την πρόσβαση τους στην πίστωση. Και όλα αυτά τη στιγμή που και η Ιταλική προεδρεία της ΕΕ, με κείμενό της που έφερε στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας ο ιταλός υπουργός Γεωργίας, Τροφίμων και Δασών Μαουρίτσιο Μαρτίνα, υπογραμμίζει ότι ένα από τα κύρια εμπόδια που πρέπει να αρθεί  για τους νέους αγρότες είναι η πρόσβαση τους σε χρηματοδοτήσεις που είναι απαραίτητες για εγκατάσταση ή περαιτέρω επενδύσεις.
Ο πρόεδρος της ΠΕΝΑ κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για πειραματισμούς εις βάρος των νέων αγροτών και πως σε περίπτωση που η τράπεζα δεν αλλάξει στάση, τότε  θα προχωρήσουν άμεσα στον αποκλεισμό της Πειραιώς από τα επιχειρηματικά σχέδιά τους.  Ο κ. Καρασμάνης τόνισε ότι καταβάλλονται συντονισμένες προσπάθειες ώστε να αρθούν ορισμένα προσκόμματα για τους νέους αγρότες, που παρατηρήθηκαν στη λειτουργία του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας.
Τέλος να σημειωθεί, με αφορμή κάποια δημοσιεύματα και μεμονωμένες διαμαρτυρίες για αποκλεισμό ενώσεων αγροτών από την συνάντηση της ΠΕΝΑ με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ουδέποτε συνέβη κάτι τέτοιο. Μόνο δύο εκπρόσωποι ενώσεων προκάλεσαν αναστάτωση γιατί θεώρησαν πως αποκλείσθηκαν παρά το γεγονός ότι το ΔΣ. της Πανελλήνιας Ένωσης τους έχει τείνει χείρα φιλίας ζητώντας να συνυπογράψουν ένα ενωτικό κείμενο για να δράσουν από κοινού προς όφελος της Ένωσης.  Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν κατέστη δυνατό. Η ΠΕΝΑ απευθύνει για μία φορά έκκληση προς οποιονδήποτε να αφήσει πίσω του αυτά που τους χωρίζουν και να εστιάσουν σε αυτά που τους ενώνουν για τη δυναμική παρουσία των νέων αγροτών τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.