Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Ανά στρέμμα η επιδότηση για πορτοκάλια & άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες από το 2015



Ανά στρέμμα θα επιδοτούνται τα πορτοκάλια και άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες από το 2015, σύμφωνα με όσα προβλέπει το σχέδιο για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό γνωστοποίησε ο γ.γ. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Δημήτρης Μελάς, στο πλαίσιο της παρουσίας του στα Χανιά.
Μιλώντας στα Χανιώτικα Νέα, ο κ. Μελάς διευκρίνισε ότι "το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από το 2015 με την επιδότηση ανά στρέμμα να φτάνει τα 50 ευρώ σε βάθος πενταετίας". Σημείωσε δε ότι η συγκεκριμένη επιδότηση αφορά "νέους δενδρώνες που δεν έπαιρναν δικαιώματα με το ισχύον καθεστώς".
Μέχρι σήμερα, οι παραγωγοί εσπεριδοειδών επιδοτούνταν για την παραγωγή που έστελναν προς χυμοποίηση με ένα ποσό που έβγαινε από τον μέσο όρο των χρημάτων που λάμβαναν τα τελευταία οκτώ χρόνια από την πώληση των προϊόντων τους στους χυμοποιητές.
ΑΝΑΓΚΗ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΩΝ
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Χανίων, γ.γ. του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Κρήτης και πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων Λευτέρης Ντουντουνάκης σημείωσε στα Χανιώτικα Νέα ότι απαιτούνται περαιτέρω διευκρινίσεις για τη νέα Κ.Α.Π. από το αρμόδιο Υπουργείο.
Σημείωσε μάλιστα ότι «πρέπει να λυθεί και το ζήτημα των στρεβλώσεων με τις δηλώσεις παραγωγών προς χυμοποίηση καθώς έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι υπήρχαν περιπτώσεις όπου έμποροι - παραγωγοί με λίγα δέντρα έπαιρναν πολλαπλάσια επιδότηση από παραγωγούς με μεγάλες καλλιέργειες, επειδή δήλωναν τα πορτοκάλια στο όνομά τους».
ΣΤΑΔΙΑΚΑ Η ΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
Όσον αφορά τη μείωση στην επιδότηση του ελαιολάδου, ο κ. Μελάς διευκρίνισε ότι "η μείωση της επιδότησης θα γίνει σταδιακά από του χρόνου και σε βάθος πενταετίας θα φτάσει το 50%". Οσον αφορά τη φετινή επιδότηση, που θα καταβληθεί στις 11 Νοεμβρίου, αυτή εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένη κατά 8,5%, όχι λόγω της νέας Κ.Α.Π., αλλά λόγω των φετινών περικοπών στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Υπενθυμίζεται ότι παράγοντες της αγοράς, ανάμεσά τους και ο Σ.Ε.ΔΗ.Κ., έχουν εκφράσει φόβους ότι σε βάθος χρόνου η μείωση της επιδότησης της ελαιοκαλλιέργειας ενδέχεται να ξεπεράσει ακόμη και το 60% λόγω των ρυθμίσεων της νέας Κ.Α.Π.